A FITOKONDI

fitokondi_logoTermészetes eredetű, új hatású növény-kondicionáló készítmény

A 20. század második felében a mezőgazdasági gyakorlatban – éppúgy, mint a humán gyógyászatban – robbanásszerűen kerültek előtérbe, felhasználásra olyan anyagok, melyek a kémiai- biokémiai -mikrobiológiai kutatások eredményeképpen segítették, illetve pótolták a kórokozók, kártevők, egyéb károsítók elleni védelmet, s javították az élő szervezet kondícionális állapotát.

Így került sor a növényvédő szerek, műtrágyák kifejlesztésére és a mezőgazdasági gyakorlatban történő bevezetésére. Kezdetben sem a kutató-fejlesztők, sem a fogyasztók nem sokat foglalkoztak ezen nem természetazonos anyagok káros mellékhatásaival. Az, hogy a peszticidek, műtrágyák és egyéb vegyi anyagok milyen mellékhatásokkal bírnak a védendő szervezetekre, a környezetre és az ún. nem célzott egyéb élőlényekre, az csak a gyakorlat során derült ki. A toxikológiai kutatásoknak és az ökológiai szemlélet fejlődésének köszönhetően viszonylag hamar, már a nyolcvanas évektől felerősödött a kemotechnika korlátozására, visszaszorítására irányuló kutatások és vizsgálatok hatékonysága.

Ilyen előzmények után az EU illetékes szervei 2006-tól a több, mint ezer növényvédő szer hatóanyagból ( a formulált termékek száma meghaladta az 5 ezret)365-ot hagyott meg az engedélyezett körben úgy, hogy előre jelezték: 2012-től a közösség piacán csupán 156 hatóanyag és azok formázott termékei lesznek árusíthatóak. A szándék mögött két cél lebegett: egyrészt csökkenteni a mezőgazdasági termékek túltermeléséből adódó gondokat, másrészt a minőség javításával előnyben részesíteni a természetes (organikus) eredetű technológiai elemek alkalmazási lehetőségét.
Ahogy a gyógyszeriparban is teret nyertek a régmúltból ismert gyógyító hatású növények, ásványi anyagok, stb. a pirulákkal szemben, hasonlóképpen a mezőgazdasági gyakorlatban is visszakerültek olyan anyagok a technológiába, melyeket pontosan az olcsónak vélt kemotechnika szorított ki.

A két technológiai modell között alapvetően egyeztethetetlen ellentét feszül. A kémiai anyagokkal, így a növényvédő szerekkel is a védendő növény „lemérgezésével” szüntettük meg a kórokozók, kártevők felszaporodását, a gyomok okozta térparazitizmust. A minőséget az élő szervezet a kémiai anyag befogadásával, elviselésével biztosította, pedig a detoxikálás, a lebontás és semlegesítés után a termék ( legyen az növényi vagy állati eredetű) minősége már nem lehet az, amit a fogyasztó oldaláról nézve egészségesnek, elfogadhatónak tarthatunk.

Éppen ezért kerültek előtérbe a homeopátiás anyagok és kezelések, hiszen azok az élő szervezet védekező rendszerének karbantartása révén biztosítják a jó egészségi állapotot, s nem jelentenek kockázatot sem a védendő élőlény sem a fogyasztó számára.

Hasonló a helyzet a gyógyhatású természetes anyagok ( növények, ásványi eredetű készítmények) felhasználásánál. Ezek egy részét őseink jól ismerték és használták, majd „leszoktak” róla ( pontosan a medicinák, peszticidek, műtrágyák olcsónak tűnő bemutatása révén), másik részét a legújabb kori kutatások eredményei hozták előtérbe. A kémiai anyagok visszaszorulásával párhuzamosan beindult olyan termékek fejlesztése is, melyek az ősi emlékezetre építve, az új lehetőségek integrálásával humán és környezet-egészségügyi szempontból is kifogástalanok, s megfelelő kondíció és immunreaktivitást megteremtve egészséges állapotban, jó minőségben teszik lehetővé a mezőgazdasági termékek piacra bocsátását és fogyasztását is.

A Volánpack Zrt. a FITOKONDI kifejlesztésével és egy jövendőbeli termékcsalád létrehozásával a fent vázolt célok megvalósítását tűzte ki célul maga elé. A Gyógynövénykutató Rt. szakemberei segítségével zömében gyomnövényekből, de más nem védett növényekből és növényi részekből (sokszor hulladékanyagból, lsd. Felhasznált gyógynövények) állított össze egy potenciális növénykondicionáló anyagot, melyet megfelelő formázás után az összes hazai zöldségnövény kultúrában 2010 januárjától növényi kondíció javítására hatóságilag (FVM, EüM), KvVM, Biokontrol Hungaria)) engedélyeztetett. A felhasználhatóság kiterjesztésére 2010-ben szántóföldi, szőlő és gyümölcs kultúrákban a biológiai vizsgálatok beállításra kerültek, s várhatóan a következő évtől bármely termesztett növény fiziológiai kondíció javítására, a kórokozók kártevők károsításának megelőzésére (prevenció) a termék, a FITOKONDI felhasználható.

A FITOKONDI előállításánál a szárított növényi rész áztatás, és/vagy főzése után történik meg a termék formálása és kiszerelése. A Fitokondiban lévő aktív növényi enzimek és hormonok, melyek természet-azonosak, mellett biológiailag aktív mezo- és mikroelemek is vannak ( magnézium, réz, cink, stb.), melyek azonnal beépülhetnek a kezelt növényi részekbe (levél, szár, virág, termés) javítva azok bőrszöveti egészségi állapotát, a belső szövetek (parenchima) ellenálló képességét, stabilitását. A kultúrnövények rendszeres, hetente, kéthetente történő kezelésével az újonnan fejlődött növényi részek védettségi állapotát is biztosítani tudjuk. A Fitokondi keverhető más organikus eredetű készítményekkel és használatban lévő kemikáliákkal egyaránt. Tehát a megmaradt, engedélyezett peszticidek káros hatásának mérséklését is el lehet érni a Fitokondi technológiába illesztésével.

Külön előnye a terméknek és a javasolt növényápolási technológiának, hogy a Fitokondi élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 0 nap, azaz önmagában alkalmazva a kezelés után bármely fogyasztásra szánt növényi rész felhasználható. Munka- és környezetvédelmi szempontból is korlátozás nélkül került engedélyezésre. Javasolt mennyisége a kezelendő növényállomány lombfelület függvénye: 4-6 l/ha minden egyes permetezés során. A termék kijuttathatósága kiváló, hiszen a legnagyobb lebegő részek is 5 mikron alatti nagyságúak.

A FITOKONDI folyamatos alkalmazásával a technológiából kikerülő végtermékben sohasem lesz olyan anyag, melyeket a kémiai anyagok detoxikálása során a növény védekező mechanizmusa állít elő, mely szintén káros hatással bírna fogyasztóra legyen az ember vagy bármely haszon vagy vadállat! Ugyanakkor az is kijelenthető, hiszen a gyakorlatban is ezt tapasztaltuk és bizonyítottunk, hogy a zöldségek, gyümölcsök íz és zamatanyaga lényegesen piacképesebb terméket garantálnak, melyek a fogyasztók egészségi állapotára is kellő jobbító és javító hatással vannak.